Με επιτυχία έγιναν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου , ημέρα που η σχολική κοινότητα γιορτάζει τη μνήμη των Τριών Προστατών της, τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης αρχειακού-φωτογραφικού υλικού για τα 100 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του Γυμνασίου μας .

Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Γυμνάσιο Κυθήρων: 1921-2021: εκατό χρόνια προσφοράς στα Κύθηρα». Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σταυρούλα Φατσέα (ΠΕ05) και οι εκπαιδευτικοί Λουράντος Γεώργιος (ΠΕ01) και Μιλιγκάκη Μαρία (ΠΕ02).

Οι φωτογραφίες, που καλύπτουν την περίοδο των εκατό χρόνων λειτουργίας του Γυμνασίου μας, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1920-1930 και καταλήγοντας στην τελευταία του 2010-2020, προέρχονται από το αρχείο του σχολείου μας, από τα οικογενειακά αρχεία των μαθητών μας , από το αρχείο του καταξιωμένου φωτογράφου Βαλέριου Καλοκαιρινού και φυσικά από την πολυτιμότατη και πλουσιότατη συλλογή της αγαπημένης μας, κ. Ελένης Χάρου-Κορωναίου.

Στη σεμνή και λιτή αυτή εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ μας τίμησε με την παρουσία του και ευλόγησε τη Βασιλόπιτα του σχολείου μας.

 

 Παραβρέθηκαν, ακόμη, ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιος Κομηνός,  ο Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Ευάγγελος Βενάρδος, ο  Διοικητής του Νοσοκομείου Κυθήρων, κ. Γεώργιος Μεγαλοκονόμος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, π. Ιωάννης Παπανδρόπουλος, η συνταξιούχος Γυμνασιάρχης, κ. Ελένη Χάρου-Κορωναίου, ο πρώην Έπαρχος Κυθήρων και πρωτεργάτης στην κατασκευή του κτιρίου που στεγάζει σήμερα το Γυμνάσιο , κ. Εμμανουήλ Κασιμάτης , η Προϊσταμένη του Ταχυδρομείου, κ. Ειρήνη Παστού-Κασιμάτη και πολλοί παλαιοί μαθητές του σχολείου μας.

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες  στο Δήμο Κυθήρων για την οικονομική υποστήριξη και την εν γένει συμπαράστασή του αλλά και σε όλους εκείνους που ευγενώς παρεχώρησαν φωτογραφίες για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής.  Τέλος, ευγνώμονες ευχαριστίες απηύθυνε και στον χαρισματικό και πολυτάλαντο παλαιό μαθητή του σχολείου μας ,Κωστή Κοντολέοντα, ο οποίος αφιλοκερδώς βοήθησε στην τοποθέτηση των φωτογραφιών στους χώρους της έκθεσης.

Η αναμνηστική αυτή φωτογραφική καταγραφή προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, ανέσυρε μνήμες από το μακρινό και κοντινό παρελθόν και αποτέλεσε αφορμή για έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του σχολείου μας και του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε στην πνευματική ανάπτυξη του νησιού μας.  

Στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε στο σύντομο βίντεο που δημιούργησε η Διευθύντρια Σταυρούλα Φατσέα αξιοποιώντας τις φωτογραφίες και τη βιντεοσκόπηση που έκανε η εκπαιδευτικός Ευδοκία Χρυσοβέργη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Αφήστε σχόλιο

5 × 4 =